De voorkamer

De Voorkamer is een ontmoetingsplek en community in Utrecht waar evenementen worden georganiseerd waar mensen van verschillende culturen elkaar ontmoeten. Zo organiseren ze bijvoorbeeld concerten, storytellingavonden en kunst residenties.

Tijdens de kunst residentie van 2020-2021 ben ik op uitnodiging van de Voorkamer een samenwerking aangegaan met de Congolese kunstenaar Sapin Makengele. Bij deze samenwerking vormde onze ontmoeting het uitgangspunt. De afgelopen 6 maanden werkten we aan een beeldende autobiografie. Door aan elkaar te illustreren waar we vandaan komen, wat ons heeft gevormd en geïnspireerd vormden zich een gezamenlijk beeld. Zo ontdekten we een rijkdom aan verhalen die elkaar soms overlappen. En zo ontstonden beelden die een relatie met elkaar aangaan. Soms levert dat symmetrische beelden op: een zelfde scène maar met een andere culturele context. We vonden overeenkomsten tussen elkaars culturen, zoals de rol van je moeder als kind, idolen uit je jeugd, of de Dom Toren in Utrecht en de Tour de l'échangeur in Kinshasa. We tekenden alledaagse objecten. Het werden iconische beelden: zoals het kleed, de kano of het camperbusje en achter elk object zitten verschillende biografische verhalen. Ook putten we inspiratie uit elkaars beeldtaal. Door elkaars schetsen als inspiratie te gebruiken, te reageren op elkaars beelden of door elkaars technieken in te zetten.

Contact

Jolien Wallis de Vries
Utrecht, Nederland

jolienwallisdevries@gmail.com

KVK: 70508178
BTW-id: NL002306234B27
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram